
Katalonian itsenäistymishalujen taustalla ovat niin kielelliset, historialliset kuin kulttuurillisetkin syyt. Myöskään talouden osuutta asiaan ei saa unohtaa. Katalonia on Espanjan itsehallintoalueista vaurain. Sen BKT on 20% koko Espanjan vastaavasta. Taloudeltaan vahvempi itsehallintoalue myös joutuu maksamaan valtionosuuksia muille itsehallintoalueille. Hieman kärjistäen, Katalonia siis rahoittaa muuta Espanjaa.
Historiaa
Islaminuskoisten maurien vetäydyttyä 800-luvulla pois Espanjan pohjoisosista, Katalonian pienet kreivikunnat yhdistyivät Barcelonan kreivikunnaksi. Vuonna 1137 kreivikunta ja Aragonia yhdistyivät Aragonian kruunuksi. Vuonna 1516 Aragonian- ja Kastilian kruunut yhdistyivät Espanjan kuningaskunnaksi. Katalonia säilytti itsehallinnon kuningaskunnan osana, mutta menetti sen 1700-luvun alkuvuosina rangaistuksena siitä, että se oli Espanjan perimyssodassa (1701-1714) tukenut sodan hävinnyttä Kaarle VI:tä. Samalla katalaanin kielen käyttö "virallisissa yhteyksissä" kiellettiin. 1800-luvun kuluessa Espanjan itsehallintoalueet saivat ja menettivät oikeuksiaan. Vasta Toisen tasavallan synty 1931 vakiinnutti itsehallinto-oikeudet. Myös katalaanin kieli otettiin takaisin viralliseen käyttöön.Espanjan sisällissota puhkesi vuonna 1936. Myöhemmissä vaiheissa tasavaltalaisten, joiden puolella suurin osa katalaaneista oli, ollessa jo häviöllä Katalonian presidentti Lluis Companys julisti Katalonian täysin itsenäiseksi. Franco kuitenkin voitti sisällissodan, lakkautti kaikki autonomiat, kielsi (taas) katalaanin kielen käytön ja teloitutti Companysin.
Francon aikana katalaania kadulla puhunut saattoi saada sakot. Kansallismieliset järjestöt toimivat maan alla. Francon kuoltua 1975 Espanjasta muodostettiin itsehallintoalueista koostuva kuningaskunta ja näin myös Katalonia sai autonomiansa takaisin.
Aluksi itsehallinto miellytti katalaaneja. Vähitellen kansan joukossa on kuitenkin alkanut kehittyä ajatus itsenäisyydestä, vaikka nykyisin Katalonialla on Baskimaan ohella eniten itsehallinto-oikeuksia Espanjassa. Vuoden 1992 Olympialaiset, jotka järjestettiin Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa, nostivat katalaanien itsetuntoa ja käänsivät maailman katseet Koillis-Espanjaan.
Katalaanin kieli
Katalaanin kieli on espanjan ohella Katalonian virallinen kieli. Kielen tultua taas sallituksi on alkanut hidas normalisointihanke, joka on varsin haasteellista kielen oltua niin pitkään kielletty. Nykyisin katalaania puhuu äidinkielenään noin 7,2 miljoonaa ihmistä ja se on EU:n suurin vähemmistökieli.Katalonialaisista noin 47% katsoo espanjan "omaksi kielekseen", kun taas katalaanin vastaava luku on noin 37%. Havaittavissa on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Barcelonan metropolialueella espanjan käyttö on katalaania yleisempää, maaseudulla tilanteen ollessa päinvastoin.
Itsenäistyminen ja kansanäänestys
Vuoden 2012 parlamenttivaalien jälkeen Katalonian hallituksen muodostivat itsenäistymistä ajavat CiU ja ERC. Joulukuussa 2013 Katalonian presidentti Artur Mas ilmoitti, että kansanäänestys Espanjasta irtautumiseksi järjestettäisiin marraskuussa 2014. Äänetyksessä katalonialaisille esitettäisiin kaksi kysymystä: ”Haluatko, että Kataloniasta tulisi valtio?” ja ”Jos haluat, haluatko, että Kataloniasta tulisi itsenäinen valtio?”.Espanjan hallitus ja perustuslakituomioistuin ovat tuominneet kansanäänestyshankkeen perustuslain vastaiseksi. Presidentti Mas vahvisti että jos kansanäänestystä ei voida järjestää, se kuitenkin pidetään, mutta nimellä neuvoa-antava kysely. Äänestyspäiväksi on nimetty 9.11.2014. Espanjan pääministeri kiirehti heti vastaamaan, että myös tällainen kysely olisi laiton eikä tule kysymykseenkään.
Pystytäänkö koko äänestystä edes pitämään? Espanjan vastustus on ollut varsin kovaa, syystäkin. Uusimmissa mielipidetiedusteluissa noin puolet äänioikeutetuista on kannattanut itsenäistymistä. Hieman yli 20% on vastustanut hanketta, loppujen ollessa epävarmoja. Katalonian irtautuminen olisi kova isku Espanjalle taloudellisesti. Myös muut itsenäisyyttä havittelevat alueet ja järjestöt saisivat todennäköisesti toimintaansa uutta puhtia. Katalonian irtautuminen johtaisi nykyisenkaltaisen Espanjan loppuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti