tiistai 19. elokuuta 2014

Aloitellaan

Uudenkaupungin lukion historian kymppikurssille (Maailmanpolitiikka tänään) kuuluu tehtävänä tällaisen pienen blogin pitäminen. Tarkoitukseni on näissä kirjoituksissa keskittyä separatismiin nykypäivän Euroopassa. Valitsin aiheen tietysti siksi, että olen itse kiinnostunut aiheesta ja esimerkiksi seurannut Katalonian tilannetta jo jonkin aikaa. Tämä taas johtunee siitä, että poliittisessa ajatusmaailmassani saattaa olla pieniä viittauksia johonkin nationalismin kaltaiseen.

Separatismilla siis tarkoitetaan toimia jonkin alueen tai väestön irrottamiseksi sen nykyisestä valtiojärjestelmästä. Separatismin taustalla ovat usein nationalismi sekä etniset ja kielelliset erot, mutta joissain tilanteissa myös taloudelliset ja poliittiset syyt. Pyrin tuomaan esille mahdollisimman eurooppalaisia esimerkkejä kaikista näistä syistä.

Joillekin nykyinen Euroopan kartta saattaa tuntua lähes itsestäänselvyydeltä. Näin ei kuitenkaan ole. Separatistisia järjestöjä löytyy ympäri Eurooppaa, myös Suomesta, eikä nykyinen taloudellinen ja poliittinen tilanne ainakaan heikennä niiden asemaa. Euroopan kartta näyttäisi varsin erilaiselta, jos separatistiset liikkeet saisivat tahtonsa läpi. Kuinka monella alueella oikeasti olisi edellytyksiä itsenäistyä on aivan toinen asia.

Oheisessa kartassa näkyy joitakin esimerkkejä alueista, joissa ainakin joku haaveilee itsenäistymisestä. Kartasta toki löytyy muutama, aika villikin, ylilyönti eikä tällaiseen Eurooppaan tuskin usko kukaan. Mutta löytyyhän sieltä muutama ihan potentiaalinenkin ehdotus uudeksi valtioksi!

  Pidetään oma lippu korkealla!
Joona

1 kommentti:

  1. Loistavaa, että Espanjasta nousee esille muitakin kiinostavia aiheita talouden ja jalkapallon ohella. Separatismin sitkeä pinnalla pysyminen on oiva osoitus siitä, että nationalismi elää ja voi hyvin edelleen Euroopassa.Seurailen mielenkiinnolla blogiasi...

    VastaaPoista