keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Skotlanti


Huomenna 18.9.2014 Skotlannissa äänestetään siitä, pitäisikö alueen jäädä osaksi Yhdistynyttä Kuningaskuntaa vai itsenäistyä. Huomisen äänestystuloksen ennakointi on erittäin vaikeaa. Uusimmassa BBC:n sivuilta löytyvässä, eilen 16.9 tehdyn, mielipidemittauksessa Unioniin jäämistä puoltavat äänet saivat prosenttiluvukseen 48%, itsenäisyyttä kannatti puolestaan 42%. Kuuluisia mielipidettään päättämättömiä oli 8%. Itsenäistymisvaihtoehto puolestaan voitti ICM:n ja Sunday Telegraphin 11.9 tehdyssä kyselyssä 49 prosentilla. Tiukka tilanne aktivoinee molempien mielipiteiden kannattajia samalla kun kampanjat YES Scotland ja Better Together saavuttavat huippunsa.

Historiaa

 

Skotlannin historiaa värittää pitkälti taistelu Englannin valtaa vastaan. 800-luvulla yhdistynyt Skotlannin kuningaskunta säilyi itsenäisenä aina vuoteen 1707 saakka, jolloin se yhdistyi Englannin kuningaskunnan kanssa Ison-Britannian kuningaskunnaksi. Personaaliunionin maat olivat solmineet jo vuonna 1603. Unionisopimus avasi skoteille Englannin siirtomaakaupan. Tätä seurasivat skotlantilainen valistus ja teollinen vallankumous

Skotlannin kansallismielisyys ja ajatus vallan palauttamisesta skotlantilaisille heitä koskevissa asioissa alkoivat saada kannatusta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Skotlantilaiset perustivat järjestöjä edistämään keskustelua skotlantilaisten itsehallinnosta. Skotlantilaiset perustivat myös omia poliittisia puolueita. Vuonna 1934 National Party of Scotland ja toinen kansallismielinen puolue skotlantilaisten puolue, Scottish Party, yhdistyivät Scottish National Party:ksi (SNP). Puolue sai ensimmäisen parlamenttipaikkansa Yhdistyneen Kuningaskunnan parlamenttiin 1967. Vuoden 1974 parlamenttivaaleissa SNP sai 11 paikkaa Westminsterin parlamenttiin.1970-luvulla Skotlannin itärannikolta löydettiin öljyä ja kansallispuolue aloitti suuren kampanjan tunnuslauseella: ”Se on Skotlannin öljyä”.

Vuonna 1999 Skotlanti sai takaisin itsehallintoaan ja Skotlannin parlamentti perustettiin. Parlamentti on kuitenkin alisteinen Yhdistyneen Kuningaskunnan parlamentille ja Skotlannin päämiehenä toimii brittiläinen monarkki, Elisabet II.

Vuoden 2007 parlamenttivaaleissa kansallismielinen Scottish National Party (SNP) nousi Skotlannin parlamentin suurimmaksi puolueeksi ja puolueen puheenjohtaja Alex Salmond alkoi pohjustaa itsenäistymisäänestystä. Vuoden 2011 vaaleissa SNP saikin enemmistön parlamenttiin. Vuonna 2012 Britannian pääministeri David Cameron ja pääministeri Salmond allekirjoittivat sopimuksen kansanäänestyksen järjestämisestä.

Itsenäistymisen puolesta - Yes Scotland

Yes Scotland on merkittävin itsenäisyyden puolesta kampanjoiva järjestö. SNP:n lisäksi siihen kuuluvat Skotlannin Vihreät ja Sosialistinen Puolue. Kannattajat suunnittelevat itsenäisestä Skotlannista Pohjoismaiden kaltaista hyvinvointivaltiota, jossa on vahva julkinen sektori.
Itsenäistymistä puoltavia argumentteja löytyy täältä: http://www.independentscotland.org/content/voting-yes-for-scottish-independence.htm

Alex Salmondin mukaan itsenäistyvä Skotlanti haluaisi säilyttää monarkian ja Englannin punnan. Tämä ei kuitenkaan ole Britannian suurimpien puolueiden mukaan mahdollista. Tämän takia myös tasavalta ja oma valuutta tai jopa euro ovat vaihtoehtoja. Itsenäistymisen seurauksena Skotlanti joutuisi myös neuvottelemaan EU- ja NATO jäsenyyksistä. Itsenäistyminen olisi paikoin hyppy tuntemattomaan ja asioiden järjestely veisi paljon aikaa. Lisäksi Skotlannin itsenäistyminen vaikuttaisi suuresti myös muihin separatistisiin alueisiin Euroopassa. Tämän takia esimerkiksi Espanja on vastustanut koko äänestystä. Skotlannista saattaa alkaa oikea itsenäistymisaalto.

Mutta turha tässä on arvuutella, mitä tapahtuu. Huomisen jälkeen tiedetään jo paljon enemmän. Itse toivon, että huomenna saamme Eurooppaan uuden valtion!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti